keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Almaa ehkä sittenkin


Kuten tuossa joku blogipäivitys sitten epäröin kovasti, että tuleeko kasvia ollenkaan. Nyt on ainakin kasvista sirkkalehdet auki ja istutettu ensimmäiseen astiaansa. Pitkään meni Almalla, että raaski itää ja hieman epäröin kovasti, että kasvatellaanko sitä laisinkaan. Kaikkiaan kahdessa erässä tuli siemeniä kylvettyä ja toisen kylvön yksi siemen iti. Itämisprosentiksi äkkiä laskettuna tulee 20%, mikä on heikko annuumiksi ja, kun tiedän miten ne ovat itäneet koeidätyksissä. Epäilys Itellan kovasta käsittelystä näin ollen osui kohdalleen. Siemenet eivät yksinkertaisesti kestä kovaa käsittelyä, kun ne on kuivatettu. Muuta mukavaa pääsin istuttamaan myös kippoihin, sillä CGN 22795 C.praetermissum näytti vihdoin itävän. Hieman siinä oli vielä kypärä paikoillaan, joten hyvin pienellä väkivallalla sen sai poistettua. Sirkkojen kärjet siinä hieman vioittuvat, mutta muuten taimenalku pysyi ehjänä ja on valmiina yrittämään elämäänsä.

7 Pod White on toinen jo tuota Bjarne'sin siemenistä, mikä on itänyt. Tällä hetkellä kolmen eri siemenlähteen Whiteja on kasvamassa, joten mahdollisuus siihen oikeaan on olemassa. Kuvan seiskapadan olen luvannut lahjoittaa eteenpäin Joensuun kovalle chilihullulle, joten uusi mahdollisuus koittaa pian hänelläkin. Kun noita kuvan sirkkavaiheen taimia vertaa hieman keskenään, niin Alma Paprika oli jo käsikosketeltavissa paljon muita jämäkämpi. Samalla tämä oli jo kasvattanut melkoiset juuret lautalle. Mikä hienoa todeta, että ne juuretkin olivat sen verran vahvat, että siirto onnistui erittäin helposti ja vaivattomasti turpeeseen. Kaikkein hennoin taimista oli tämä kypärästään tykkäävä praetermissum. Juuret olivat kuitenkin niin pinnassa ja irti, että helppo työ oli saattaa taimi turpeeseen kasvamaan. Nyt kesän lajikkeista on enää muutama itämättä ja nämä ovat willejä lajikkeita. Harmi vaan, kun yksi odotetuimmista (Gala) antaa vielä odottaa itseään. Eximiumit siinä hyvänä kakkosena perässä. En anna asian häritä, sillä tiedän mahdollisuuden elävän ja joissain vain on pitkä itämisaika. Vuosikin voi helposti vierähtää, se ei ole suuri ihme ja kummallinen juttu. Tälle kesälle on vain turha kohta niistä mitään odottaa, vaan ovatpahan itäessään valmiina seuraavalle kaudelle.


Tovarii on mitä ilmeisimmin päässyt jo kriittisimmästä vaiheesta yli, sillä kasvi on todella hyvin viihtynyt ja kasvanut reipasta vauhtia. Ilman lukulasejakin voisin tulkita kuvasta, että kasvi on alkanut haarautumaan latvastaan, vaikka kokoa tällä taimella, noin 5 cm. Lannoituksena olen käyttänyt vain ja ainoastaan vesijohtovettä, enkä isompia lannoituksia ajatellut käyttävänikään kotvilleen. Valona kasville olen käyttänyt Airamin 30w esliä, mikä ainakin tässä vaiheessa tuntuu riittävän varsin hyvin. Tästä on hyvä jatkaa kohti uutta kesää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti