torstai 11. huhtikuuta 2013

Lämpötilan seurantaa kasvihuoneesta.

Lämpötila nyt 9.0 °C 11.4. -13.

Aurinko on paistellut parin viime viikon aikana pilvettömältä taivaalta, lähes joka päivä. Ikkunasta katsellessani tuonne kasvihuoneen suuntaan olen miettinyt, kuinka mahtaisi lämpötilat olla kasvihuonekauden aloittamiselle. Lunta on todella paljon pihamaalla, noin 50 cm, että ajatus siitä suorastaan hirvittää, että pitäisi taimet viedä pihalle vielä.

Päivän ylin lämpötila tältä keväältä 2013 on 30,9 °C.

Päivän ylinlämpötila on kuitenkin ollut melkoisen korkea, vaikka huoneessa on ollut vain talven jäljiltä pelkkä muovi kerros. Kuplamuovit ovat asemissaan, joten kunhan ne lasketaan alas ja lämmitin otetaan käyttöön, voisi taimet parin viikon sisällä ulos jopa siirtääkin. En taida tosin tällä hetkellä omistaa sen verran isoa rahapussia, että olisi mahdollista, mutta ajatuksena kenties voisi onnistuakin.

Kasvihuoneen kylmin lämpö koko talvelta on -23 °C. 

Koska mittari on ollut kasvihuoneessa läpi talven, niin pakkasennätys on mittarista luettavissa yllä olevasta kuvasta. Ulkolämpöjä en verrokiksi ruvennut ottamaan, mutta muistini mukaan pakkasta olisi pitänyt olla enemmänkin. Pakkasauringon on siis täytynyt lämmittää sydäntalvella kasvihuonetta tuntuvasti. Mittarin olen nollannut, sanottakoon se tässä ja nyt, ennen terminaalisen talven tuloa. Luvut voivat kummasti pitää paikkansa, vaikka pakkasennätys onkin yli - 30 °C. Kohtalaisen suojan on pelkkä muovi antanut pakkaselle, se on pakko todeta.


Ehkä en vielä ole täysin tosissani kasvien ulosviennin suhteen, mutta siellä se huone odottaa uutta kautta tyhjillään, ja uskollisena isännälleen edelleen. Päätykasvihuoneessa mittaria ei ollut, joten sen lämpötilan seuranta ei ole mahdollista. Pari viikkoa näyttää suunnan, joten jos ennustajia on uskoman, niin kyllä se kesä sieltä vielä on tulossa.

5 kommenttia:

  1. Hei, minä en saa selvää noiden kuvien lämpötiloista. Mittarin näyttö on musta oikein kalibroidulla näytölläni, enkä tämän vuoksi viitsi sitä ruuvata kirkkaammaksi. Kerrotko tekstillä niiden sisällöt?

    Parvekkeella on lasien takana päivittäin ollut kolmenkymmenen paikkeilla ja pitää jo tuulettaa, että siellä viitsii oleilla. Kyllä aurinko on ihme energianlähde.

    VastaaPoista
  2. Pahoittelut huonosta kuvasta, mutta ovat hieman töhkäisiä juuri näytöstä. Ensimmäinen mittari näyttä lukemaa aamulta + 9.0 °C tältä aamulta. Päivän ylin lämpötila on lukemissa + 30.9 °C. Talven alin pakkaslukema näyttää taas lukemaa - 23 °C. Näytössä on hieman röhnää viimekauden suihkutuksista. Olisi pitänyt pyyhkiä ne pois, ennen kuin julkaisen.

    VastaaPoista
  3. Kirkas maisema taustalla vie kameran valotusta harhaan, mutta tässähän ne selkisivät.
    Varsin samanlaisia lukemia ne on susirajalla kasvihuoneessa kuin mansessa lasiparvekkeella.

    VastaaPoista
  4. Juuri tuossa eilen isosiskon kanssa puhelimessa oltiin, ja hänen kertoman mukaan samanlaista keliä ollut sielläkin Nääswillen suunnassa, asuvat Ikaalisissa. Leveyspiiriltään ollaan Parkanon kanssa samoilla asteilla, mutta meillä haittana nuo Siperian tuulet ja Venäjän olosuhteet. Kesällä hyötynä Laatokan tuulet ja suorastaan kuumat olot, talvella Siperan kylmä pistää tänne asti lunta ja kylmää täydellä terällään.

    VastaaPoista
  5. Päivitin nyt lämpötilat näkyviin kuvateksteihinkin.

    VastaaPoista