keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Nuppuilua, sadon käynnistymistä ja kirvaongelmia!


Kun eilen päivällä kävin varaston kasveja läpi, ja samalla hieman valoja nostelin ylemmäksi, tein miellyttäviä löytöjä, sekä ikävämpiä. CAP 500, C.eximium oli niistä ehkä se miellyttävin tapaus, sillä toinen vuosi on kasvilla menossa, ja nähtävillä on kasvin ensimmäiset nuput Calyxin hampaineen. En hirveän väärässä ole kasvin sadottomuuteen, jos väitän viime kesän olleen tosi surkea olosuhteiltaan. Ulkokasvina tämä joutui kärsimään kylmemmistä ja paljon märemmistä olosuhteista, kuin mitä monet kasvit kasvihuoneissa. CAP 500 on yksi niistä harvoista, jotka viime kauden jälkeen otin sisälle kasvamaan, vaikka oli kärsinyt niistä pahemmista(Begoniapunkit, peltoluteet) ötökkä ongelmista. Marraskuun jälkeen, kun otin sisään kasvit, on vasta nyt havaittavissa ensimmäiset kiusankappaleet. Huojentavaa kyllä, vaikka kyseessä on ötökät, niin kyseessä on tässä tapauksessa pelkästään kirvat. Niistä on, tai itse asiassa oli helppo päästä eroon, kun tarpeeksi ripeästi vaan toimi. Kovin pitkään herkuttelemaan kirvat eivät päässeet, vaan tarjosin heille oikein isänkädestä opetusta. Hyllystä sattui löytymään jostain kummansyystä Calypsoa, millä viittaan vahvasti kahteen edelliskauteen, jotka menivät niin pahasti pieleen, että usko horjui kasvatusten suhteen pahemman kerran. Annos 15ml Calypsoa litraan vettä ja ötököille heidän viimeinen voitelu.

Tänään tarkasteltua tilannetta varastokasveilta, niin liikehdintä oli täysin pysähtynyt, ja hyvin pienellä testauksella kuolleet kirvat tippuivat kasveista pois. Sama oli havaittavissa muistakin taimista. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, nimenomaan kohti parempaa kesää, kun vain se kesä sattuisi joskus tulemaan. Eli paistaa se aurinko joskus risukasaankin.

Lopuksi voisin laittaa hieman kuvia kahdella teemalla. Toinen on sadonkäynnistyminen ja toinen kasvien karvapeitteisyys. Laitettakoon ensin pari annuumia, mitkä itivät sirkkalehdilleen 27.2.-13.


Uusia kukkia aukeaa parastaikaa useita ja nuppuilu jatkuu samaa tahtia. Ensimmäinen hedelmäkin on havaittavissa kuvan keskeltä. Pitäisikö sitten olla kaukaa viisas ja nyppäistä se pois kasvamasta ja hidastamasta muuta kasvua.


Jalapeño M aloitti myös hedelmää kasvattamaan ikkunalla. Valo on tehokasta ja se käytetään hyväkseen. Kohta täytynee siirtää ikkunanpöydälle enemmänkin kasveja, näiden muutamien joukkoon.

Karvaiset kaverit





Viimeisimmät villit Chiltepin Sonoran kaksikko ja Galapagoenset, sekä Pea:t voivat turpeeseen istuttamisen jälkeen hyvin. Kaikki ovat alkaneet kasvattamaan varsinaisia lehtiään, joten niidenkin osalta tilanne näyttää positiiviselta. Idätyslautalta on vielä tulossa ainakin kaksi Bolivian Small Redia, sillä toinen on juuri luovuttanut kypäränsä päästään ja toinen juuri noussut siemen päässä pystyyn. Kolmas galakin on mahdollinen, sillä noin sentin mittainen juuri on siitä havaittavissa. Kaksi niistä ajattelin jättää itselleni kasvamaan, mutta kolmannen voisin luovuttaa jollekin lähialueen chilipäistä, tai kenties isäni kasvikokoelmiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti