perjantai 5. huhtikuuta 2013

Yllätyksiä willichileistä


Yllätyksiäpä tosiaankin, sillä kovimman niistä minulle antoi CGN 22208, C.galapagoense. Olen yrittänyt viimesyksystä lähtien idätellä kyseistä lajiketta, eikä ennen tätä mitään ole ollut tarjolla. Pari vuotta olin kasvattavinani galaa, mutta harmikseni tämä osoittautuikin aivan muuksi, ja vahva epäilys on, että kyseessä oli C.chacoënse. Viimeiset pari päivää taimi taisteli siemenpäässään, eli kypärästään irti. Viimein päätin kokeilla upporikasta ja rutiköyhää, ja vetää riskillä sen kypärän irti. Ensin pehmittelin vedellä aina kun ohi kuljin, sitten keräsin pienen rohkeuden ja otin pinsetit käteen. Hennosti puristamalla siementä, ikään kuin kasaan toisinpäin, niin sehän lähtikin siitä suhteellisen helposti. Kunnon juuria ei taimella ollut, joten pieni riski vielä on näin alkuun, että lähteekö kasvamaan. Ainakin tässä siemenen irrotettuani olen pari kertaa seurannut sitä, ja onhan se lähtenyt ainakin sirkkojaan aukaisemaan. Se jos mikä on positiivista, näin kriittisillä hetkillä.

Muita istutettuja villejä turpeeseen pääsivät tänään Pea, C.baccatum var. baccatum ja kaksi Chiltepin Sonoran, C.annuum var. glabriusculumin tainta. Lautalla odottaa vielä monta eximiumin ja praetermissumin siementä itämistään, joita osaa en kyllä valitettavasti enää odota itävänkään. Toinen galan siemen on itämäisillään parastaikaa myös, mikä on työntänyt pientä siimaa ulos siemenestään. Toivottavasti tämä toinenkin pääsisi taimivaiheeseen, sillä harvinaisesta lajista on kyse. Kaiken kaikkiaan willilista alkaa näyttää kohtalaisen runsaalta ja monipuoliselta, sillä lukuisia eri lajeja on jo kasvamassa hyvää vauhtia tulevalle kaudelle.

Kaikkiaan willilista näyttää tältä.

- CGN 22876, C.tovarii
- CGN 22208, C.galapagoense
- CAP 500, C.eximium
- CAP 1530, C.cardenasii
- CAP 1491, C.sp/eximium
- CGN 24333, C.chinense
- Chiltepin Sonoran, C.annuum var. glabriusculum
- C0 1403, C.chacoënse
- CAP 306, C.baccatum var. baccatum
- Pea, C.baccatum var. baccatum
- PI 631154, C.flexuosum
- CGN 22795, C.praetermissum
- Goat Pepper, C.praetermissum
- Wild Grove, C.frutescens (saattaa olla villi)

Ehkä jotain listalta saattaa puuttua, mistä on jo kasvit kasvamassa, mutta eiköhän se selvinne taas tutkailun jälkeen.


Lopuksi vielä kuva tästä tänään istutetusta Peasta. Ei kovin tarkkaan tarvitse kuvaa tutkailla kun huomaa, että kyseessä on kolmisirkkainen taimi, eli trifoliaatti. Taitaa olla koko kasvatusaikani tähänastisista taimista, ehkä yhden käden sormilla laskettavissa. Ei niin harvinaista, mutta ei siis kovin yleistäkään. Näin tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti